ÓRATÍPUSOK

A jóga gazdag eszköztárából egy-egy órán természetesen nem kerülhet sorra az összes, sőt, ugyanaz az "eszköz" pl. a jógatesthelyzetek (ászanák) különböző módon pl. statikusan vagy éppen dinamikusabban végrehajtva más-más hatást érnek el, különböző hangulatúvá téve ezzel az órai gyakorlást.

Ha a jógával most ismerkedsz, ha a mozgásszegény életmód, akár a kor előrehadtával jelentkező ilyen-olyan problémák vagy betegség bármi egyéb "panasz orvoslásaként" fordulsz a jóga felé, kérlek tartsd be a fokozatosság elvét, vagyis válaszd ismerkedésnek, kezdésnek a következő órák egyikét: a kedd 17-kor kezdődő senior jógát. Itt megismerjük egymást, te a jóga mozdulatait, hogy mire számíthatsz... és ezeket figyelembe véve megbeszéljük, hogy érdemes-e tovább lépned a 60 perces gerincjóga órákra.

A 90 perces gerincjógára akkor jelentkezz kérlek ha fél éve legalább rendszeresen gyakorolsz.


         Gerincjóga

A gerincjóga úgynevezett "alkalmazott" jóga folyamat, vagyis a hatha jóga eszköztárából az ászanákat/testhelyzeteket, pózokat alkalmazza. Központjában a fizikai test áll. A légzés szabályozása és ezáltal az energetika (pránájáma) csak annyira hangsúlyos amennyiben az segíti az ászanák felvételét. Élettani hatása a jógáról menüpont alattiakkal egyezik meg. Az oktatói instrukciók középpontjában a gerinc megfelelő helyzete áll. Természetesen az emberi test mint holisztikus "egész" a tárgya minden alkalmazott jógafolyamatnak is.... gerincjógázni "kétféle hangulatban" és időtartamban tudsz az Ambajogában: "könnyebb"- 60 perces illetve, "közepes" - 90 perces


Senior jóga

Az elnevezéssel ellentétben nem is korosztályhoz kötném ennek az órának a jellemzését és az azon való résztvételt, inkább az óra jellege és hangulata határozza meg azt. Ez az óratípus csendesebb, finomabb, az ászanákat "könnyedebbre" módosítva vesszük fel, vagy éppen csak fizikailag hangolódunk rá. Tehát aki korától függetlenül, akár éppen betegségből felépülve, vagy évek óta mozgásszegény életmódot folytat és szeretne ezen változtatni, - próbálja ki ezt az órát.

Az óra felépítése hasonló a gerincjógáéhoz, időtartama 60 perc