Jóga receptre!

2022.12.02

Néhány sor annak apropóján, hogy hogyan közelít az emberi test megismerése, betegségeinek oka felé a keleti, filozófiai alapokon nyugvó és nyugaton, a "tapasztalati" megközelítésű tudomány.

A tudomány, ahogy mi itt, ismerjük a "tapintható anyag" felől kutatja a létezést (az emberi testet) annak okát, működésénektörvényszerűségeit, addig a "keleti" többezer éves védikus tudomány a "tapinthatatlan és láthatatlan" felől érkezik, és annak oka nem kérdéses számára. A minden mögött ott lévő végső ok: A Teremtő Intelligencia.Talán a hétköznapi életben is elhangzik sokszor, hogy "végső soron minden csak energia". A védikus jóga tudománya mindezt természetesnek és magától értetődőnek fogadja el. A folyamatosan áramló pránikus energia az, ami fenntartja és működteti az emberi testet. Az emberi testben ez az energia koncentráltan van jelen, de csak addig áramló és aktív amíg a lélek a "testben lakozik".Ez az energia az un. nádikban áramlik és bizonyos helyeken a "csakra" pontokon keresztezik egymást. 

Hét fő kereszteződést ismer és említ az irodalom, melyek a fő nádi, a szusumna mentén helyezkednek el.A jógagyakorlásunk - különösen, ha ezt helyezzük a gyakorlás fókuszába - a nádikban/csakrákon áthaladó energia harmonizálásával is hat a durva fizikai testre, vagyis a látható és tapintható testünkre. 

Ez a test, amiben élünk, és amit a jógafilozófia ideiglenesnek és átmenetinek tekint. Atomok, molekulák, sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek vagyis az elemi építőkövekből egyre differenciáltabban és bonyolultabban megnyilvánuló anyagi test. Az emberi test, melynek csodálatos összetettsége mögött a jóga filozófiája tehát a Teremtő Intelligenciát látja. Változásaival és ideiglenes természetével pedig mindenféle filozófiai mélység nélkül is naponta szembesülünk.

A megfelelő jógaászanákat és a csakrameditációt alkalmazva és gyakorolva az emberi testben áramló pránikus energia kiegyensúlyozható, optimalizálható. A csakrákon keresztül áramló energia minősége a látható, tapintható test szintjén a környező szervek működésében nyilvánul meg. De megnyilvánul finom fizikai, mentális szinten is. Az emberi testet kutatva a nyugati tudósok is felfedezték a "lélek" és a "test" közötti kapcsolatot, megalkotva a pszichoszomatikus betegség fogalmát. A betegségek gyógyításába pedig sokszor emelnek be "gyógymódokat" az ősi keleti udományokból.Ez pedig az a pont, ahol a kétféle látásmód összeérni látszik és ki tudja egyszer a jóga gyakorlása is bekerül a receptre felírható "gyógyászati segédeszközök" listájára.